Vlagajte v svoje zdravje!

V novi, novembrski številki, Reader's Digest je objavljen zanimiv intervju s Terezo Poljanič, ki je diplomirala v Los Anglesu na akademiji Mathew Kenney Culinary Chef. Živi v Novi Zelandiji, pri nas pa je znana predvsem po kuharski oddaji "Zdravo, Teresa!, v kateri predstavlja pripravo zdravih, predvsem presnih jedi. V tokratnem intervju so nam všeč predvsem njene trditve "Razvili smo spoštovanje do hrane: najprej do kmeta, ki je živila pridelal, in nato do kuharja, ki jih je skuhal. Postalo nam je mar, ali se hrana zavrže ali ne. Začeli smo spoznavati pomen sezon: zakaj pozimi jemo škrobnato zelenjavo, poleti pa sadje in zelenjavo, ki imata v sebi več vode.", in še: "A trdim, da moramo vedno zdravo jesti tam, kjer smo. To pomeni, da izbereš dobro lokalno hrano. Na primer na Novi Zelandiji lahko kupim odlično kokosovo mleko... Tu ga ne morem, ker je pripeljano od kdove kod. Zato tu pijem kozje mleko. Vem, da je od bližnjega kmeta in da ni predelano, ni pasterizirano in homogenizirano."
Njen kratek nasvet za zdravo prehrano: "Samo tri besede: sezonsko, ekološko in lokalno."
Iz Slovenije najbolj pogreša: "mlečne izdelke... Mlečna tradicija v Sloveniji je res dolga in Slovenci smo pravi mojstri na tem področju."

Teresa že ve, mi pa se popolnoma strinjamo z njo! 

Komentarji